Blog Layout

Salli hyvä itsellesi - mistä voimaa omaishoitajalle

8. helmikuuta 2021

Salli hyvä itsellesi

Mistä voimaa omaishoitajalle

Viime vuosina on yhä vilkkaammin puhuttu palautumisen merkityksestä. Ei ihme, sillä mielen ja kehon palautuminen rasituksista takaa sen, että solut pääsevät uusiutumaan, energiavarastot täyttymään ja olemus kaikkineen saa palata normaalitilaan. 


Eikä siinä kaikki, vaan palautuminen sallii myös ylivirittyneen tunnetilan tasaantua ja kokemuksen muuttua oppimiseksi, kun koettua kertaa mielessä ja miettii mitä tekisi edelleen samalla, mitä eri lailla. 


Lyhyesti sanoen palautuminen tukee kehon ja mielen joustavaa tasapainoa. 


Jokaisen tasapaino horjahtaa välillä. Tulee vahinkoja, kremppaa ja pahaa mieltä. Se ei ole vaarallista, koska arkiset koettelemukset vain kuuluvat elämään. Sen sijaan pitkäaikaisella ylikuormituksella ilman tarpeellista palautumisen mahdollisuutta voi olla vakavat seuraukset. 


Parhaiten tunnetaan uupumisen vaara - mikä ei silti tarkoita sitä, että sen aina onnistuisi välttämään. 


Uupuminen on pohjimmaltaan joukko kehon ja mielen luonnollisia reaktioita silloin, kun kuormitus on pitkän aikaa ylittänyt voimavarat esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, jossa moni omaishoitaja elää. 


Uupuminen on salakavalaa. Usein se oireilee ensinnä väsymyksellä, johon ei lepokaan auta, jos sellaiseen ylipäätään on riittävää mahdollisuutta. Toisilla alkaa muisti pätkiä ja keskittyminen vaikeutua, joskus niin pahoin, että mielessä käy epäily alkavasta muistisairaudesta. Yleensä siitä ei kuitenkaan ole kysymys, sillä huonon muistamisen syyksi riittää pelkkä ylikuormitus. 


Jotkut valtaa voittamaton tarve päästä omaan rauhaan - jälleen toive, jonka toteuttaminen on omaishoitajan elämässä usein vaikeaa. Jos omaan rauhaan ei pääse, tuloksena voi olla kärsimätön ja kiukkuinen, tai sitten viimeisillä voimillaan itsestään ystävällisyyttä puristava omaishoitaja. 


Jotkut oireilevat vain ruumiillisilla vaivoilla, infektiokierteillä ja olemassaolevien sairauksien pahenemisella. Ja niinkin voi käydä, että voimat kerta kaikkiaan loppuvat. Jos eivät aikaisemmin, niin viimeistään silloin kun omaishoito aikanaan päättyy



Mitä sitten voi tehdä, etteivät asiat ajautuisi tähän pisteeseen?


Oman elämänsä joustavaa tasapainoa voi, ja kannattaakin rakentaa usealla tavalla. Tiedetään, että lähestulkoon tärkeintä on opetella elämään oman tunnemaailmansa kanssa. Omaishoitajan tilanteessa tämä on erityisen painava asia, sillä mikä työ voisi enemmän mennä ihon alle?


Aivan ammatillisissakin puitteissa sanotaan, että tunnetartunnat auttamistyössä ovat yhtä väistämättömiä kuin kastuminen hypätessä mereen. Entä silloin, kun autettava onkin oma läheinen, lapsi, vanhempi tai puoliso? Puhumattakaan siitä, mitä läheisen sairastuminen tai vammautuminen merkitsee omassa elämässä.


Yhtä lailla tärkeää on selkiyttää oma arvomaailma. Jos on niin, että itselle muutkin asiat elämässä ovat tärkeitä omaisen hyvinvoinnista huolehtimisen ohella, näitä muitakin asioita täytyy koettaa toteuttaa tavalla tai toisella. Muuten seurauksena voi olla katkeruutta, josta puolestaan ei seuraa mitään hyvää.


Kolmanneksi on tärkeää säilyttää kykynsä tarttua toimeen ja tehdä muutoksia silloin kun se on välttämätöntä. Joskus muutokset ovat pieniä, kuten vaikka nukkumajärjestelyjen muutos omassa kodissa. Joskus on kuitenkin myös suurten muutosten paikka. Omaishoitokin saattaa tulla tiensä päähän kaikesta surusta ja syyllisyydestä huolimatta.


Palautumisen tutkijat sanovat, että erityisen tärkeää on kuitenkin säännöllinen irtautuminen kuormittavasta tilanteesta, silla muuten ei muunkaanlainen palautuminen onnistu. On osattava ja uskallettava päästää niin fyysisesti kuin henkisestikin irti, etsittävä apua ja luotettava muihin. Kun irtautuu vaikka kauppareissunkin ajaksi ja oma mieli pääsee lepäämään, asiat pystyy myös näkemään laajemmasta näkökulmasta.


Tämä on tärkeää, sillä osa uupumisen salakavaluudesta liittyy siihen, että väsyessä vaihtoehdottomuuden tunne kasvaa. Lopulta ei enää näe niitäkään mahdollisuuksia, jotka olisivat aivan nenän edessä. 


On siis osattava päästää hetkeksi irti, ja on tehtävä se ajoissa ja säännöllisesti.


Mistä sitten tiedät, että elämä on hyvällä mallilla? Jos nämä merkit ovat nähtävissä, voit olla turvallisella mielellä. Ja jos merkit alkavat kadota, on aika etsiä apua ja parantaa palautumisen tasapainoa. Se on hyväksi niin itsellesi kuin koko lähipiirillesi.


Elämä on hyvissä kantimissa kun:


-   Olet tyytyväinen elämääsi ja työhösi. Vaikka kaikki ei olekaan hyvin, pääsääntöisesti on silti hyvä olla.

-   Jaksat tehdä muutakin kuin sen mikä on pakko

-   Olet pääasiallisesti myönteisellä mielellä, suhtaudut asioihin avoimesti ja kiinnostuneesti

-   Pystyt sietämään kohtuullisessa määrin epävarmuutta ja vastoinkäymisiä

-   Hyväksyt itsesi puutteinesi ja vahvuuksinesi

-   Olet kohtuullisessa tasapainossa kaiken kanssa


     

Tietokirjailija, työpsykologi Liisa Uusitalo-Arola

Talvinen loma Siikaniemessä
Tekijä Marianne Rintala 4. joulukuuta 2023
Lomaa on mukava odottaa, lomalla on ihanaa ja lomaa on kiva muistella. Myös ikäihmiset kaipaavat joskus katkoa arkiseen aherrukseen. OivaAjan hyvän mielen loma sopii ikääntyville pariskunnille, omaishoitosuhteessa oleville ja myös yksinäisille ikäihmisille. Loma on tarkoitettu ikäihmisille, joille etelänloma tai kylpyläloma on jo liian raskas ja jännittävä. On ehkä toimintakyvyn rajoitteita, liikkuminen on haastavaa tai on muistipulmia. Toimintakyky voi myös olla ihan hyvä, mutta hälyinen ympäristö ja ihmispaljous ei houkuttele. Lomat järjestetään Päijät-Hämeessä, Siikaniemessä ja Luomaniemessä, kauniin luonnon helmassa, järven rannalla. Loman hintaan sisältyy täysihoito ja mukava ohjelmasisältö. Henkilökunta huolehtii omaishoidettavasta päiväaikaan ja omaishoitajalla on mahdollisuus omaan vapaa-aikaan. Auttavainen henkilökunta on tarvittaessa mukana myös asiakkaiden päivittäisissä toimissa, auttaa aamutoimissa, ruokailussa ja peseytymisessä. Jos olet huolissasi ikääntyneiden vanhempiesi jaksamisesta, tässä voisi olla mahdollisuus tukea heitä; antaa joululahjaksi hyvän mielen loma keväällä 2024, joko maaliskuussa tai toukokuussa ja k ertoa heille mahdollisuudesta päästä lomalle toimintakyvyn rajoitteista huolimatta.
Tekijä Marianne Rintala 5. syyskuuta 2023
Aurinko paistaa lämpimästi ja keltainen Luomaniemen toimintakeskus kylpee elokuisen auringon valossa. Olemme vastaanottamassa lomalle saapuvia omaishoitopareja. On ihana nähdä aina uudelleen ja uudelleen lomalle palaavia jo ystäviksi muodostuneita lomalaisia, mutta myös uusia ensimmäistä kertaa saapuvia omaishoitopareja. Majoittautumisen jälkeen nautimme lounasta ja tutustumme toisiimme. Omaishoitajat pääsevät yhdessä hengähtämään ja omaishoidettavien ryhmä kokoontuu yhteiseen tuokioon. Illalla kokoonnutaan koko porukka luonnon helmaan hauskaan mölkkyturnaukseen.
Tekijä Marianne Rintala 9. maaliskuuta 2023
Nyt uutena keväällä 2023 alkukesän yhden yön miniloma omaishoitajalle yhdessä hoidettavan kanssa tai omaishoitajalle yksin. Loma sopii myös muille ikäihmisille, sekä omaishoitajille, joiden hoitosuhde on jo päättynyt. Nautitaan alkukesäisestä järviluonnosta, hyvästä ruuasta ja hyvän mielen liikunnasta. Lomalla luvassa liikuntaa, rentoutumista, ilta rantasaunalla sekä esteetön patikkaretki ja nuotiokahvit luonnon rauhassa Seelammin laavulla. Mukana oleville omaishoidettaville liikuntaa, pelailua ja ulkoilua sekä turvallinen hoitokokemus. Majoittuminen Luomaniemessä esteettömissä kahden hengen huoneissa, joissa oma wc ja suihku. Aloitus maanantaina 29.5. klo 12 ja päätös tiistaina 30.5. klo 14. Hinta 195 euroa/ henkilö. Lisätiedot ja ilmoittautumiset: info@oivaaika.fi tai 050 5143223 / Marianne
Tekijä Tarja Laitinen 19. toukokuuta 2022
Tekijä Tarja Laitinen 15. lokakuuta 2021
Yleinen palaute
Tekijä Tarja Laitinen 11. lokakuuta 2021
Omaishoitajien tuen tarve jää usein vaietuksi – väitöstutkija: "Äidin ei ole helppo puhua tyttärelleen, että isän hoito on raskasta" Omaishoitajien tueksi kehitetään jatkuvasti uusia tukipalveluita. Läheisen kotihoito voi paikoin olla hyvin yksinäistä puuhaa. Lahdessa kokeillaan uutta ohjattua lomatoimintaa, johon omaishoitaja ja -hoidettava menevät yhdessä .
Tekijä Tarja Laitinen 14. syyskuuta 2021
Meiltä kysytään usein, mitä kaikkea lomalla oikein tapahtuu, mitä se pitää sisällään ja täytyykö olla virallinen omaishoitajastatus. Tältä videolta löydät vastauksen muun muassa näihin kysymyksiin. Tervetuloa mukaan iloiselle ja rentouttavalle lomalle, josta kotiin lähtee virkistynyt omaishoitopari!
Omaishoitaien lomakuvia ja asiakaspalautteita
Tekijä Tarja Laitinen 24. elokuuta 2021
Kuvakarusellissa viikkojen 32 ja 33 kuvia Omaishoitajat ja -hoidettavat viettivät aikaa omissa ryhmissään ja ohjelmissaan. Sillä aikaa kun omaishoitajat olivat patikkaretkellä, saunomassa, jumppaamassa, kävelyllä, vertaistukiryhmässä, lepäämässä, tai muussa ohjelmassaan, omaishoidettavat kävivät ongella, pelasivat mölkkyä, ulkoilivat, jumppasivat, saunoivat, tietovisailivat jne. Lomalla jokainen virkistyi ja viikon lopuksi kotiin lähti joukko huojentuneita lomalaisia. Muutamia palautteita lomilta: Kaunis, rauhallinen ja mahtava ympäristö Henkilökunnalla loistava palveluasenne 'Vaativankin' hoidokin tilanne huomioitiin hienosti Ohjelma oli hyvin suunniteltu Ohjelmaa oli monipuolisesti ja vapaa-aikaa/tekemistä oli sopivasti Hoidokeilla riittävästi ja hyviä aktiviteetteja Vertaistukiryhmissä hyviä keskusteluja ja ne olivat tärkeitä Luentojen pohjalta nousi antoisia keskusteluja Parasta oli, kun sai joka päivä valmiit ruoat, eikä tarvinnut tehdä itse Nukuin paremmin, kuin pitkään aikaan Sauna patikkaretken jälkeen rentotti sopivasti niin, että nukuin hyvin Olemme tyytyväisiä ja kiitollisia. Erittäin hyvä viikko! Toiminnallinen ryhmä, sopivan pieni Patikkaretki oli aivan ihana, vaikka satoi Kiitos kaikesta huolenpidosta! Näiden palautteiden lisäksi saimme myös hyviä kehittämisideoita, joita jäämme henkilökunnan kanssa yhdessä tarkastelemaan ja miettimään, miten niitä voisi hyödyntää tulevilla lomajaksoilla. Yleinen tyytyväisyys lomajaksojen kokonaisuuteen oli 1-5 asteikolla 4,8
Tekijä Tarja Laitinen 19. huhtikuuta 2021
OivaAjassa ihminen on keskiössä ja hänen jaksamisensa sydämemme asia.
Hidasta vauhtia ja ole läsnä tässä hetkessä!
Tekijä Tarja Laitinen 5. maaliskuuta 2021
Pienillä arjen muutoksilla osaattaa olla suuri vaikutus, kun voimat tuntuvan vähenevän ja uupumus uhkaa viedä elämänilon.
Lisää viestejä
Share by: